Kör på den säkra sidan

När man är en van motorcykelförare har man troligtvis stenkoll på saker som hastigheter, fartkameror, hur man byter fälgar på sin stålhäst, bästa stället att trimma sin motorcykel på och så vidare. Vad man kanske inte ägnat så mycket uppmärksamhet är vad man ska göra om olyckan skulle vara framme, eller vad man kan göra för att förebygga eller mildra en eventuell olycka. Det ska vi därför se närmare på nu!

Först ska konstateras att om det är en allvarlig olycka du är med om ska du naturligtvis kontakta SOS alarm på 112. Försök inte plåstra om ett blödande köttsår på egen hand, utan vänta på att professionell ambulanspersonal ska komma till platsen. På samma sätt ska du inte försöka resa dig upp eller gå omkring om det smärtar i kroppen. Gör du det, och något är brutet, kan det bli mycket värre. Använd alltså sunt förnuft och ring alltid 112 vid en allvarlig olycka.

Några saker för att känna dig säker

Men ibland är olyckans lillebror framme och orsakar en liten vurpa eller krock med ett träd, som inte blir så allvarlig utan kanske resulterar i en skråma eller två eller ett par blåmärken. Om det skulle hända dig finns det ett par saker som kan vara bra att alltid ha med sig när man ger sig ut på en motorcykeltur.

 

  • Första hjälpen. Vid lättare skråmor eller sårskador är det bra att ha med sig ett första hjälpen-kit med plåster, bandage och så vidare, antingen för att använda på sig själv eller andra.
  • Hjälm. A och O – kör aldrig utan den, oavsett hur fort eller långsamt du kör! Hjälmen är en billig livförsäkring.
  • Ficklampa. Kan vara bra att ha till hands om olyckan sker när det är mörkt ute på en dåligt belyst väg.
  • Skal till mobilen. Det kan skydda din telefon mot repor och annat, och om skalet skulle gå sönder kan det vara bra att ha ett litet lager med skal hemma. En massa snygga skal till din HTC-mobil, och andra modeller, hittar du här!

 

Ja, se till att du alltid är fullt utrustad när du ger dig ut på vägarna. Det är livsviktigt!