Kärlek till två hjul

Vare sig det är ett motorfordon eller om det är en maskin styrd av våra benmuskler så är det många som har förkärlek till alla typer av cyklar. Från den tuffa motorcykeln som kommer i olika utföranden, veteranmopeder som puttrar fram och sprider blårök eller helt enkelt en cykel som man trampar fram så är det lika spännande oavsett fart, storlek och modell. Vi har genom tiderna visat vår kärlek till de tvåhjuligt fordonen och de var tidigt utan konkurrens. Plötsligt kom dock bilen in i spelet och det föredrogs att istället välja ett annat transportmedel.

en cykel som står i ställ

Vi cyklar i tävlingar, vi går med i klubbar som hyllar mopeder och motorcyklar och åker sedan i kortege genom byn/staden. Det är ingen hemlighet att för de flesta så är fordon med två hjul något som de håller mer kär än en bil. I Sverige har vi en kultur som talar mycket för den snygga vintage-stilen och därför är vi också intresserade av gamla mopeder, motorcyklar och låt oss inte glömma, den gamla cykeln!  Kärringhondan är en eftertraktad cykel och de flesta som vill äga en törs inte då stöldrisken är väldigt hög. Problematiken ligger i att cyklar och andra tvåhjuligt fordon lätt kan baxas upp på ett släp och försvinna ut ur landet om det vill sig så illa.

Undvik att bli av med cykeln

Man kan lätt undvika att bli av med cykeln, det ena sättet är att ta in cykeln om nätterna, men med en motorcykel eller moped är inte det riktigt en lösning. Istället kan man antingen införskaffa ett bra cykelställ till sitt hem eller tjata på din hyresvärd att denne ska investera i cykelrum, cykelställ eller en cykelbox. Det kan ge ett extra skjuts för huset ni bor i och helt klar ge ett högre värde. Det smarta med ett grymt cykelställ är att man har möjligheten att låsa cykeln i det och motverka att någon tar med sig hela cykeln även om den är låst. Tänk såhär när du ska låsa och ha cykeln utomhus:

  • Ha alltid riktiga lås och inga billighetsvarianter. Med billighetsvarianter menas alla lås som är tunna och kostar under 100 kronor.
  • Lås på fler ställen än ett om det är möjligt. Om det är så att ni skaffar ett cykelställ så kan man låsa framdäcket i det och runt hjulet som andra låsning. Tänk på att om du bara låser runt framhjulet så är risken stor att man bara behöver skruva av däcket för att få med sig cykeln. Detta gäller dock inte med motorcyklar och liknande.
  • Ställ in cykeln i ett cykelförråd om det går, glöm dock inte att låsa den där inne också, som extra säkerhet.
  • Var snabb på att höra av dig om lampan eller belysningen utanför ert port går, tjuvar jobbar nämligen bäst i mörkret.

Några matnyttiga tips för den som vill ha sin älskade tvåhjuling ifred. Tipsen kan tillämpas på alla former av tvåhjuligt fordon som man kan få lov att ställa ute om nätterna. Mopederna är minst lika intressanta för tjuvarna.