En riskens sport

I dagens inlägg skriver vi om hur farligt det ibland kan vara att köra motorcykel – och då särskilt om man tävlar, men så är det med alla motorsporter. Vi skriver om Valentino Rossi, Le Mans och Isle of Man, samt om hur man kan låna och var – ifall en funderar på att köpa en egen motorcykel att glida runt på vägarna med. Läs gärna vidare!

Det är farligt att åka motorcykel, särskilt om en tävlar – det är nog Italiens MotoGP-stjärna Valentino Rossi väldigt varse om. I DN kan vi läsa hur motorcyklisten – som är nästan lika folkkär som påven i hemlandet – kraschade i Aragons Grand Prix med sin Yamaha-cykel. Men som tur var ådrog sig stjärnan inget värre än en hjärnskakning och han väntas bli helt och hållet återställd. Kanske har denna våghals haft en envis ängels konstanta vakt – för mycket risktagande kan nog karaktärisera hans spikraka karriär rätt upp till stjärnorna.

En riskfylld sport som lockar våghalsar och livsnjutare

motorcykel (2)Ja många är det som tar risker när de åker motorcykel, men kanske inte lika mycket som nyss nämnde italienare. Desto mer är det som faktiskt drömmer om att äga en Yamaha, och det kan bli verklighet, bland annat genom att en sparar pengar och tar MC-kort, eller kanske tar ett lån – genom att kontakta Advisa idag kan du som aspirerande motorcyklist få råd och hjälp i frågan, på en gång.

Sedan kan man som motocykelförare försöka undvika olyckor och ta ansvar i trafiken, en av de hemskaste olyckorna i motorsportens historia kan verka som en avskräckning. Denna stora olycka skedde i världskända Le Mans år 1955 då en Mercedes med föraren Pierre Levegh i 240 km/h kolliderade med huvudläktaren på loppet – hela 83 personer miste sitt liv. Det är i år 60 år sedan men fortfarande den värsta olyckan som skett, om detta kan vi läsa mer om och även se skrämmande bilder från, i Göteborgs-Posten. Några av de konsekvenserna av olyckan blev att:

  • Mercedes drog sig helt ur motorsporten i 50 år
  • I vissa länder förbjöds motortävlingar
  • I Schweiz varar förbudet fortfarande
  • Säkerheten är helt annorlunda genomtänkt i dag än förr
  • Banor och läktare byggdes om och blev säkrare

 Ja nu behöver en ju inte börja köra i tävlingar bara för att en vill ha MC-körkort och åka motorcykel på våra vägar, men ändå kan man ju åka på kända ställen, så som på till exempel Isle of Man, en ö med vindlande vägar, stup och dånande hav. Det finns här hela 110 mil bilväg men det transportmedel som präglar ön är givetvis motorcykel – något vi kan läsa om i SvD. Här körs den över hundra år gamla motorcykeltävlingen ”Tourist Trophy” och denna drar runt 40 000 besökare, fartfyllt och kultförklarat. I princip varje år sker en dödsolycka i det olycksdrabbade motorcykelloppet på samma ö, i år var det en 43-årig japan som omkom under en kvaltävling – det är den 21:a som avlider i loppet sedan år 2000.

Det finns gott om farliga vägar och banor att åka på om en så vill, men det finns även lugna landsvägar med lite trafik att segla runt på, i Sverige och utomlands – för den som bara vill njuta.